Vidste du, at Skotlander Rum er en lokal virksomhed her i Jammerbugten?

De producerer blandt andet Skotlander White Rum, som i 2015 blev kåret som den bedste i verden på Miami Rum Fest.

Men Corona krisen har fået stor betydning for dem – ca. 50 % af deres omsætning kommer fra barer, restauranter, hoteller over hele landet, som nu er lukket ned på ubestemt tid. Derudover er specialhandlen også hårdt ramt og køber ikke noget pt. Samtidig skulle de have drevet bar på både Northside og Roskilde Festival i år og det er også et hårdt slag.

”Så det er af stor betydning for os, at folk handler på vores webshop og vi gør hvad vi kan for at udbrede kendskabet til vores varer i disse tider. Det gør vi bl.a. ved at annoncere og tilbyde rabatter, så vi ikke går helt i stå. Det er selvfølgelig vores håb at disse tiltag vil øge kendskabet til os og at folk vil huske på os i fremtiden, når alting er lidt mindre usikkert”, udtaler Titte Skotlander.

Skotlander Rum vil derfor også gerne tilbyde dig, der følger Støt Jammerbugt’s Facebookside, 25% rabat frem til den 1. juni på hele den første ordre, hvis du tilmelder dig deres nyhedsbrev på skotlander.com og bruger rabatkoden ”jammerbugt”. Dog med undtagelse af deres abonnementsordning Skotlander Rum Club.

Historien om etableringen af Skotlander i 2016

Vejen til rom går gennem Vildmosen

Måske undrede flyttefolkene sig, da de for et par måneder siden kørte møbler og flyttekasser fra en centralt beliggende Københavnerlejlighed til en hvidkalket landejendom i Store Vildmose. Og på vej hjem til hovedstaden har de muligvis tænkt og talt om, ”Hvad sådan et par pæne unge mennesker dog vil her på Lars Tyndskids mark”.

Kendte de formålet med flytningen havde de nok fået endnu mere at spekulere over, for det idylliske hus var bestemt til at rumme noget så eksotisk som dansk rom i tøndevis!

Parret var ærkekøbenhavneren Titte Hansen og Anders Skotlander, der oprindelig kommer fra Hjallerup. Begge arbejdede i mediebranchen. Titte var klipper og producer på underholdningsudsendelser, som X-Factor lavede, og Anders lavede reklamefilm og speaks til tv og radio. Du kender lyden af hans stemme, fra TV2-programmer som ”Vild med dans”, ”Fantastiske fund” og DRs  ”Puk og Hermann” og  Melodigrandprix, og begge lægger stemme til utallige reklamespots. En del af disse opgaver kan parret stadig udføre i et lille lydstudie, på første sal. Alle opgaver skal fremover udføres hjemme, for som Titte siger, ”er der ingen idé i at flytte hertil for så at tilbringe 50 timer om ugen på arbejde i Aalborg”.

– Jobmæssigt har jeg altid været knyttet til København, men da vi begyndte at tænke nye muligheder, var det mig, der pressede på, for at vi skulle flytte. Vi har længe været optaget af tanken om selvforsyning og har blandt andet brygget øl og lavet egne oste. Muligheden for at dyrke egne grønsager og måske få høns og geder var spændende, men ikke til at realisere i København, hvor stressniveauet er støt stigende.

Økonomisk er det også langt billigere at bo her, end i København, og skulle vi prøve noget helt nyt i tilværelsen skulle det være nu. Selvfølgelig kan vi se frem til masser af arbejde, men i vores nye liv ligger også en frihed til indimellem at tage en pause og bare nyde naturen. Mange af mine venner kunne ikke fatte, hvad vi ville herovre, mens andre har været positive, og synes, det er spændende. Danmark er trods alt et lille land, og afstanden er ikke større, end man hurtigt kan se hinanden, hvis man virkelig vil.

Stilheden skulle de lige vænne sig til, for i Store Vildmose er den velkendte lyd af trafik, bremsende bybusser og udrykningskøretøjer afløst af fuglestemmer og bare en enkelt traktor i ny og næ. Hunden Solo skal også lige vænne sig til, at fliser og asfalt er afløst af græs og uanede mængder plads at røre sig på.

Planen tog form

Anders ville lave en dansk rom, og Titte bakkede op.  Det måtte vel være lidt ligesom at sylte, og alt skulle laves fra grunden. – Men ellers anede vi intet. Vores baggrund i tv, film og reklamebranchen kunne vi ikke bruge i den sammenhæng, så vi googlede ”how to make rum” i håb om at finde et par begyndertips, men forgæves.

– Vi boede i mine forældres sommerhus i Blokhus, hvor vi en dag var i ”Skudehandlen”, der desværre ikke eksisterer længere, fortæller Anders Skotlander. Men vi købte en flaske af Anders Bilgrams brændevin, og den var god. Vi købte også anden dansk spiritus, der smagte godt, men Anders´ smagte bare bedre

 

Anders møder Anders

Anders Skotlander tog kontakt til Anders Bilgram, der på det tidspunkt heller ikke vidste noget om rom. Men de vidste begge, at udgangspunktet er en sukkerrørsmelasse, en slags sirup, der er restprodukt ved rørsukkerproduktion. Den viste sig at være vanskelig at få fat i, og de få steder i Europa, det fandtes, skule de aftage flere tons, og det var langtfra deres behov.

”Tilfældigt kom jeg i tanker om, at jeg engang lavede et interview med lakridsproducenten, Johan Bülow, som blandt andet fortalte, at han brugte ”verdens bedste” sukkerørsmelasse til fremstillingen af verdens bedste lakrids. Jeg kontaktede ham og da han bifaldt idéen, sendte han 100 kilo melasse, som vi blandede med vand og gær og destillerede. Vi var helt på bar bund og anede stort set ikke, hvad vi havde gang i. Men vi havde smagt på mange typer rom, og vidste hvilke smagsnuancer, vi gik efter. Forsøget endte med et produkt, der smagte overraskende godt. Selvfølgelig var der lang vej tilbage, men basis var skabt for et videre samarbejde, så gæringsprocessen og destilleringen foregår hos Anders Bilgram på Nordisk Brænderi i Fjerritslev og efterfølgende lagres rommen hos os på sherryfade”, fortæller Anders Skotlander.

 

Rom bliver ikke brygget på én dag

Som udgangspunkt er rom og alle andre typer spiritus farveløs efter destilleringen Farven opstår først gennem lagring på gamle sherry- eller cognacfade i egetræ.

”Vi vil gerne adskille os fra andre romproducenter, der typisk bor under varmere himmelstrøg som Jamaica, Haiti og Columbia”, forklarer Anders. Temperaturen er lavere i Danmark og ikke mindst her i Vildmosen, og det er formentlig årsag til, at smagsstofferne får god tid til at udvikle sig. Selve gæringsprocessen kan speedes op, i Caribien tager det kun et døgn at færdiggære en rom, hvor processen varer fire uger her hos os. I begyndelsen irriterede det mig lidt, men siden har jeg indset, at det netop er tiden, der skaber den gode smag. Så vi går ind for at lave ”langsom rom”.

– 60 % af en rom er vand, i dette tilfælde vand fra Jammerbugt, og det tror vi også har betydning, for smagen. Det har en helt anden karakter end vandet i København, der er langt mere kalkholdigt. Det ses tydeligt, når jeg gør rent på badeværelset eller vasker hår, siger Titte.

Tiden, det gode vand, godt håndværk og gode produkter er hemmeligheden bag vores gode produkter. 

 – Den hvide rom er drikkeklar, næsten når den er færdigproduceret, men for alle romtyper gælder, at de udvikler sig under lagringen. Det gælder om at være tålmodig, for vi kan jo ikke forcere tiden, så vi med et trylleslag kan præsentere en 20 år gammel rom, når vi kun har været i gang i tre. Til gengæld fik jeg en idé, inspireret af den norske Linjeakvavit, der sejles over ækvator, før den tappes på flasker. Vi måtte kunne gøre noget tilsvarende, fortæller Anders.

Til søs

Efter nogen parlamenteren lykkedes det at opnå myndighedernes tilladelse til at sende fire plomberede gamle egetræstønder, i alt 400 liter rom, på sejlades rundt om i danske farvande, med en enkelt afstikker til den svenske skærgård. Skibet er en gammel træskonnert, ”MIRA” fra 1898, der bl.a. bruges til turistsejlads, men ellers ligger, hvor vi tidligere boede på Christianshavn. Og det skulle vise sig, at sejladsen havde en gavnlig indvirkning på tøndernes indhold, sikkert på grund af skibets konstante bevægelse. Vi var overraskede over hvor godt resultatet var efter kun et halvt år, og efter 18 måneder var smagen helt fantastisk, så selv eksperter var overraskede.

”1400 sømil” kalder vi den, fordi det er den strækning, skibet tilbagelagde på turen.

 Læs mere på skotlander.com